KRAS kursverksamhet och fikakväll måndag 15 januari kl 19

Äntligen är ljuset på väg tillbaka och med det så träffas vi med kursverksamhet och lite kvällsfika på Lars Kaggskolan, ingång under antenngården mot MAXI-parkeringen, använd ringklockan.

Under hösten har vi tittat mer detaljerat på moderna batterisystem och hur vi kan använda dessa till olika radiosystem och vi har även tittat på olika varianter av kraftaggregat som kan användas för att åstadkomma önskad spänningsnivå. Vi fortsätter med att skapa olika batteripaket och att lösa laddningen, dels med olika färdiga enheter, men även med att låta exempelvis en Arduinodator övervaka både drift och laddning.

Vi kommer även att uppmärksamma att det är 60 år sedan Ra200 & Ra190 infördes till svenska försvaret. Det finns inte bara tekniska återblickar som kan vara intressanta, utan kanske främst hur man på slutet av 50-talet såg på utvecklingen av samhällets behov av kommunikationsteknik, men också hur man planerade taktiskt (militärt) samband, samt hur detta påverkade kraven för blivande radioamatörer som ville göra ett svenskt amatörradioprov.

Något som vi kan fundera på är att på 50 – 70-talet så kunde man med några timmars träning lätt plocka in en ”normalkunnig” radioamatör i en fartygshytt, militär sambandsbil, civilförsvarsstab eller motsvarande och det kom att fungera. Men idag är det helt otänkbart att samma kompetens kan drifta ens en enkel radiocentral. Vad säger det om radioteknikens utveckling, om amatörradions utveckling och om samhällets krav på utveckling av kommunikationsteknik.

Som vanligt finns det kaffe, mjölk, fikabröd och frukt, inget övrigt behövs köpas.

För de som vill komma på förfika går det bra från ca kl 16.

Välkomna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *