Radioweekend på Station Linné, 9-11 augusti

Hej!

Detta är en vänlig påminnelse om sommarens stora event här på Öland.

Radioweekend på Station Linné, 9-11 augusti

[klicka på rubriken för att läsa fullständig information på vår webbplats]

Forskningsstationen har visat mycket stort intresse för den samhällsnyttiga verksamhet som vi radioamatörer bedriver. Vi har därför blivit inbjudna att tillbringa ett helt veckoslut på stationen, som ligger någon kilometer söder om Skogsby. Initiativtagare och värd är Station Linné. Aktiviteten arrangeras i samverkan mellan Kalmar Radioamatörsällskap (KRAS) och Ölands Radioamatörer.

Vi börjar redan på fredagen runt kl 15:00. På söndag runt 15:00 börjar vi avveckla. På lördagen kommer vi att hålla ett antal presentationer, i första hand riktade till den inbjudna allmänheten. Fredag och lördag kväll runt 18:30-19:00 tänder vi upp grillen. Ta med egen mat och dryck.

Vill du vara hos oss från fredag till söndag, kan du övernatta i egen husbil/husvagn. Eller varför inte boka ett rum på stationens vandrarhem. Observera att rummen är preliminärbokade för oss fram till 20 juli, därefter släpps de för allmänheten. Så skynda att boka! Priser och bokningsinformation finns på vår webbplats.

Det här är en field day  –  sätt upp antenner och kör radio!

Ta med egen utrustning, ställ upp den i trädgården, sätt upp lämpliga antenner (det finns ont om bra antennträd) – och kör radio. Det finns goda förutsättningar att köra på de högre frekvenserna, eftersom stationen är högt belägen på Öland. Alla kan bidra på sitt sätt!

Lördag 10:00  —  Information från amatörradioklubbarna.

Kalmar Radioamatörsällskap och Ölands Radioamatörer berättar om nyheter inom respektive förening. Samtidigt passar vi på att informera om hur man rent praktiskt använder de repeatrar och remotestationer som finns på Öland. Denna presentation riktar sig i första hand till radioamatörer och andra teknikintresserade.

Lördag 13:00  —  Egen säkerhet.

Vad gör vi om det otänkbara händer? När alla de bekvämligheter vi blivit så vana vid och beroende av – plötsligt slutar fungera? Vi kan tvingas lära oss överleva – utan rinnande vatten, el, mobiler, internet och annat som vi idag tar för givet. Leif Nilsson, SM7MCD, lär oss hur vi kan klara oss med enkla medel.

Lördag 14:30  —  Ölands Krisradiosystem.

Radioamatörerna på Öland har byggt ett kommunikationsnät, som fungerar oberoende av el och internet, och som täcker hela ön. Enar Nilsson, SM7MQE, presenterar Ölands Krisradiosystem – och hur vi kan ställa sin utrustning och infrastruktur i samhällets tjänst. Vi kommer, i händelse av en kris, att hjälpa kommunerna med radiosamband, mellan kommunkontor och olika platser på Öland.

Lördag 16:00-18:00  —  Praktiska demonstrationer för allmänheten.

Här finns möjlighet för att se hur krisradiosystemet fungerar rent praktiskt. Besökarna får möjlighet att vandra runt bland olika stationer, där radioamatörer har etablerat olika typer av radiostationer med tillhörande antenner. Här finns också möjlighet att få en inblick i olika aspekter av vår mångsidiga hobby – där både kortväga och långväga kontakter på olika frekvensband kan upprättas – genom telefoni, telegrafi och digital trafik.

Välkomna!

 
SM7GXQPeter A Lindquist SK7RN.se     
Sommarbostad
 
Granuddevägen 1D
386 34  Färjestaden
Mobiltelefon070 – 210 58 20
E-postsm5gxq@telia.com
Webbplatswww.granudden.info/Ham/
Facebookwww.facebook.com/peter.a.lindquist
Bloggcpgp.blogg.se