Remote

Som medlem i KRAS har man full tillgång till KRAS fjärstyrda kortvågsstation. Den stora skillnaden jämfört med liknande stationer på internet är att man även kan sända med vår.Vill du veta mer är det bara att kika förbi en klubbafton. Vi brukar vara på plats mellan 19 och 21.

För tillfället har vi följande antenner för kortvåg:

  • En horisontell loop som går att stämma av från 160-6 meter med varierande resultat men oftast funkar den väldigt bra.
  • TH6DX yagi för 10-15-20 metersbanden
  • Lannabo Vertical Dipolantenn för 20-10 metersbanden inklusive WARC.

Nedan är den artikel som SM7SEK författade till KRAS-NYTT. Läs den och du bör få en ganska bra bild över hur statioen fungerar.

Fjärrstyrning av klubbstationen SK7CA
av SM7SEK Ulf Holmer

Att inte utnyttja klubbstationens fantastiska antenner och ur radiosynpunkt ostörda miljö är väl ändå slöseri med naturresurser? Flera av KRAS medlemmar varken kan eller får sätta upp antenner. Ännu fler är drabbade av den allt mer utbredda störningsdimman från LED belysningar och plasma TV. Även om Plasma TV tack och lov är på tillbakagång så ökar störningarna från nyare konsumentprodukter enormt. Mycket på grund av att det sköljer in en våg av billiga produkter från tillverkare som gärna sparar in på avstörningsskydd. Allt för att vi konsumenter skall kunna köpa så alla dessa produkter så billigt som möjligt. Tyvärr slår snålheten tillbaka mot oss med en konstant störningsdimma i mer eller mindre alla bostadsområden på grund av insparade EMC komponenter.

Kras styrelse har under en längre tid haft ett önskemål om att kunna ge medlemmarna möjlighet att fjärrstyra klubbens kortvågsstation. Och på så vis kunna använda den förnäma antennparken och den störningsfria miljön från hemmet eller annat ställe med internetuppkoppling. En liten grupp formerades under hösten 2011 som diskuterade olika förutsättningar. Klubbens ICOM IC-751 är i sig en utmärkt radio men svår att fjärrstyra. Till slut kom man fram till att ny och modernare radio skulle köpas. Valet föll på en ICOM IC-7200 som har inbyggt ljudkort och USB-anslutning. IC-7200 ansluter man enkelt till datorn med USB för överföring av både ljud och CI-V kommandon. Även en liten LDG automatisk antenntuner inhandlades från tyskland.

För att fjärrstyra radio över internet finns en uppsjö program. Vi kikade på lite olika alternativ och bestämde oss att prova ICOMs egna program RS-BA1. Programmet kostar en slant men SRS som är distributör för ICOMs produkter gav oss lite rabatt. Programmet består av två delar. En serverdel “RS-BA1 Remote Utility” som körs på en dator i klubbstugan och som radion är kopplad till. Hemma på sin egen dator använder man samma serverprogram för att etablera kontakt med datorn i klubbstugan och överföra ljudet. Men för att kontrollera radions funktioner används ett klientprogram som Icom kallar för RS-BA1 Remote Control.

Det är inte på något sätt skrivet i sten att vi måste använda Icoms programvara för fjärrstyrningen. Vi har även gjort en del tester med bland annat Ham Radio Deluxe och Skype. Men för tillfället använder vi Icoms program eftersom det är väldigt enkelt med endast en USB kabel mellan radio och dator. Här är det öppet för experiment framöver om någon vill prova någon annan fjärrstyrningsprogramvara.

Programmet är inte helt lätt att installera men ni som har bärbara datorer kan ta med dessa till klubbstugan eller något av våra kurtillfällen på Kagg. Så hjälper vi er med installationen En detaljerad beskrivning av installationen är under bearbetning för dig som vill installera fjärrstyrningen själv.

Till skillnad från IC-7200 panel med få knappar och många menyer är programmet föredömligt enkelt att hantera. Förutom att klicka med musen på knappar och kontroller kan man själv definiera tangentbordskommandon för så gott som alla funktioner. För att “snurra” på VFOn kan man med musen vänsterklicka för att sänka frekvensen och med höger musknapp öka frekvensen eller rulla på musens scrollhjul. Just för VFOn har jag programerat “Page Up” och “Page Down” eftersom de knapparna sitter bra till på min bärabara dators tangentbord Men vilka tangenter som skall användas till vad bestämmer man själv. Man kan även programera in ett stort antal minneskanaler, 26 minnesbanker om 100 kanaler, för sina favoritfrekvenser. Programmet är så enkelt att använda alla kommer att komma igång direkt och sedan fylla på med finesserna efter hand.

För att styra rotorn och välja antenn har Tobbe SM7EOI utvecklat ett program som via USB styr ett reläkort som i sin tur styr rotorbox och antennswitch. Tobbe har kopplat in sig i befintlig rotorbox och utnyttjar ett gammalt koaxrelä som vi hade liggandes på klubben sedan tidigare. Byter antenn gör man med ett musklick.

Eftersom det ibland kan vara komplicerat att få igång fjärrstyrningen erbjuder vi enbart hjälp och support för boendes i närområdet.